Fontos tudnivalók

Betegségek

Majdnem minden betegség veszélyes, ha nem ismerjük fel időbe, és nem kezeljük. Bármilyen állat tartásánál szükséges egy állatorvos kiválasztása, aki ismeri, és rendszeres felügyelet alatt tartja állatainkat. Legtöbbször a baj megelőzhető. Ha az alábbiakban leírt betegségek tüneteit felismerjük, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

Védőoltások

A nyuszikat két veszélyes vírusos fertőző betegség ellen kell beoltani: ezek a és a vérzéses tüdőgyulladás (RHD). A mixomatózis ellen évente, a vérzéses tüdőgyulladás ellen félévente kell oltásra vinni a nyuszikat. Kétféleképpen kaphatja a nyuszi az oltást, külön a Mixovac és Leporiphylin injekciót vagy a Pestorin Mormyx-et, amely mindkét betegség ellen nyújt védelmet.

Vírusos betegségek

Myxomatozis

A vírus terjesztését a különböző vérszívók végzik (szúnyog, bolha, atka, kullancs). A myxomatozisban megbetegedett állat véréből, vagy egyéb szövetnedvéből felvett vírus hónapokig életben marad a vérszívó rovarokban, és minden korosztályt fertőz a nyulak között.

Tünetek: Először a fülben futó erek átjárhatósága miatt a fülkagylón vérzés észlelhető, majd ez a fejre, orra is kiterjed. Lappangási ideje 7-10 nap. Ha lefolyása rövid, szintén 7-10 napig tart, ha hosszú, akár két hétig is elhúzódhat. A betegség az állat elhullásával végződik.

Kezelés: A myxomatózisos csomók megjelenésekor a nyúl már nem gyógyítható. Egyetlen mód a megelőzés.

Megelőzés: A ketrec tisztántartása, vérszívók távoltartása az egyik lényeges szempont. Ez szúnyoghálóval és Atoparazia-ellenes készítménnyel megoldható, de nem ad 100 %-os biztonságot. A másik fontos szempont a vakcinázás. Myxovac vakcinával az állatok 3 hetes kortól olthatók. A megelőzés rendkívül fontos, mert a myxomatózis következménye a közel 100 %-os pusztulás lehet.

Fibromatózis

A nyúl bőr alatti kötőszövetében kialakuló vírus okozta daganatos betegség. Terjedése hasonló a myxomatóziséhoz, a vírus vérszívó rovarok, szúnyogok, és ízeltlábúak közvetítésével kerül a nyúl szervezetébe.

Tünetek: A daganatok száma egy, vagy néhány. Folyamatosan nőnek, és elérhetik a 2 cm-es nagyságot is.

Kezelés: A daganatok rendszerint 2-3 hónap múlva maguktól visszafejlődnek.

Megelőzés: Mivel a fibromatózis terjedése hasonló a myxomatoziséhoz, ezért megelőzése is megegyezik vele.

Vérzéses betegség

Magának a betegségnek többféle elnevezése is létezik: nyulak vírus okozta vérfertőzése, elhalásos májgyulladás, nyúlpestis, vérömléses tüdőgyulladás.

Kórokozója egy kalicivírus. Lappangási ideje, mint a tüneteinek jelentkezése után lefolyása is, csak néhány nap. Rendkívül járványos jellegű, és magas elhullással járó betegség. Egyes leírások szerint a felnőtt állományokban okoz nagyobb pusztítást. Elhullási aránya 70 és 100 % közé tehető.

Tünetek: Kezdetben néhány órás étvágytalanság. Egyes esetekben a beteg állat orrjáratából véres váladék szivárog. Az elhullást megelőzően idegrendszeri tünetek lépnek fel. Az esetlegesen megmaradt egyedek, a fertőzés után még legalább egy hónapig ürítik a vírust bélsárral. Ezeket az egyedeket különítsük el.

Megelőzés: A betegséget megelőzni általános járványvédelmi módszerekkel, speciális védekezési eljárással és vakcinázással lehet. A Leporiphyl vakcina alkalmas 4-6 hetesnél idősebb nyulak hatékony immunizálására.

Élősködők

Rühösség

Lappangása néhány nap és több hét között mozoghat. Elsősorban élő állattal, de a ketrec felszerelései, etetők, itatók, elletők is segíthetnek a terjesztésben. Ezenkívül rühatkával szennyezett takarmány és a gondozó is terjesztheti.

Tünetek: A fülkagyló belső felületén és a hallójáratban is vastag, lemezes, néha többrétegű hámlemezek vagy zsírosan tapadó pörkök jönnek létre. Ezek a hallójárat bőréhez erősen tapadnak, csak erőszakos beavatkozással távolíthatók el. Ezek alatt nedvedző, vérző felület marad vissza, melyen atkák ezrei láthatók. Gyakori szövődménye lehet a fülrühösségnek a középfülgyulladás és a gennyes agyburokgyulladás.

Kezelés: Sikeresen kezelhető hatékony készítményekkel. A kezelést érdemes az egész állományon alkalmazni és 7-10 nap után megismételni.

Megelőzés: Megbízható, atkamentes helyről vásároljuk a tenyésznyulainkat.

Bolha

Viszonylag ritkán megállapított bántalom. A nyúl a bolhát sajnos akár az előrecsomagolt szénától is megkaphatja - persze ez nem gyakori -, de nem szükséges fertőzött területre vinni a nyuszit ahhoz, hogy ez az élősködő megtelepedjen benne.

Tünetek: A súlyos bolhásság tünetei fiatal állatokon figyelhetők meg. Az állat nyugtalan, bőrén helyenként szúrásnyomok találhatók. Az állat többet vakaródzik, mint eddig. Feltűnően, hirtelen kap a bundájához. Ha belefújunk a szőrébe akkor láthatjuk a bolhák ürülékét, ami kis mákszemhez hasonlít. Ha már elszaporodtak a bolhák, akkor akár magát az állatot is láthatjuk futni a szőr tövénél.

Megelőzés: Léteznek megelőző és gyógykezelő készítmények. Ezeket a tünetek súlyosságától függően az állatorvos írja fel. A megfelelő higiénia, - mint minden betegség esetében - kritériuma a megelőzésnek. Ilyenkor a megfelelő bolhairtóval kezeljük az állatot. Majd egy alapos fürdetés sem árt ilyen esetben. A ketrecét is kezelni kell a megadott bolhairtó szerrel. Majd egy hét múlva megismételni az egész folyamatot - ekkor azonban már nem kell a nyulat megfürdetni. Így a lerakott petékből kikelő bolhákat is el tudjuk pusztítani.

Gyógyszer beadás

A beteg állatok gyógykezelésénél arra kell törekedni, hogy az előirt mennyiségű gyógyszer teljes biztonsággal bekerüljön a nyúl szervezetébe. A legbiztosabb módszer, ha a gyógyszert injekció formájában juttatjuk a szervezetbe.

A gyógyszerbeadás másik lehetősége, amikor a készítményt takarmányba keverve kínáljuk az állatnak Hátránya azonban, hogy a legtöbb betegség étvágytalansággal jár, azonkívül egyes készítményeknek kellemetlen íze vagy szaga van, ezért az állatok nem akarják elfogyasztani. Tehát ez csak akkor alkalmazható, ha az állatok étvágya kifogástalan.

Megbízható eljárás, ha a folyékony, vagy por alakú gyógyszert ivóvízbe (esetleg kamilla teába) keverjük és adjuk az állatok elé, mert a beteg nyúl rendszerint szomjas, így a folyadékot szívesebben elfogyasztja. Folyadékba kevert gyógyszer esetén a hibahányadot csökkenthetjük azzal is, ha a készítményt szemcseppentő, vagy kanál segítségével a száj foghíjas részénél juttatjuk be az állat szájába.

A NYULAK VISELKEDÉSE

A nyulak viselkedéstana (mint minden állaté) rendkívül érdekes. Megismerésük révén fényt deríthetünk kedvencünk tulajdonságaira. Megérthetjük, mit-miért csinál, s ezzel mind az ő életét, mind az együttélésünket megkönnyíthetjük és kellemessé tehetjük.

Tájékozódás

Elsősorban a kitűnő szaglása segíti, de hallása és látása is kiváló. A nyúl szimatolás során megdermed, kinyújtja fejét, nyakát sőt egész testét. A hallása (50 kHz), látása az 511 nm-es tartományban a legjobb. Színlátásuk alkalmazkodott a szürkülethez és hasonló az emberéhez. Látóterük mindkét szem esetében nagyobb mint 170 fok.

Testápoló viselkedések, komfortmozgások

A nyulak idejük jelentős részét tisztálkodással töltik (15-25 %).

Csaknem minden végtaggal rendelkező állatnál megfigyelhetünk olyan jellegzetes mozgásokat, melyek a testápolással kapcsolatosak (öntisztogatás, vakaródzás, testrázás stb.). De tágabb értelemben ide sorolható a nyújtózkodás és a tátogatás (ásítás) is. Ezeket a komfortmozgásokat rendszerint végtagjai segítségével végzi az állat. A tisztogató viselkedés a testfelület egyes részeinek sajátos tisztítását jelenti meghatározott helyen, módon és testtartás mellett. Tisztogatást végezhet az állat a nyelvével vagy a fogaival esetleg a karmok segítségével. Ha türelmesen megfigyeljük nyuszinkat, igen sokféle tisztálkodási folyamatot vehetünk észre. Felületes mosdásnál egyes elemek kimaradhatnak. Gyakran csak az éppen szennyezett felületet tisztogatja a nyúl, de ha alapos mosdásról van szó, megfigyelhetjük a sorrendet: pofa, fülek, fejtető, mellkas elülső része, mellső lábak, oldal, hátsó lábak és a végbél tájék.

A túlzott testápoló viselkedés azonban már abnormális viselkedésnek számít.

Pihenés, alvás

Az állat idejének 50-70 %-át teszi ki. A pihenés során idejének 28-29 %-át az alvás tölti ki, mely lehet éber és nyugodt. Az alvás közben felvett testtartás jellemző az állatfajra. Az egyszerű mozdulatlanság vagy a fekvő testhelyzet mellett különböző, más pózok fordulnak elő.

A nyúlnak is többféle jellemző pihenő póza figyelhető meg:

 • Négy lábát maga alá húzza.
 • Hátsó lábait hátra vagy oldalra nyújtja.
 • Oldalára fekszik, hátsó lábait kinyújtva.
 • Mellső lábait előre nyújtja fejét ráfekteti, hátsó lábát maga alá húzza stb.

Támadás és védekezés

Ha a domináns egyed hirtelen mozdulattal fordul egy alacsonyabb rangú társa felé, fenyegetésről beszélünk. Egész teste előrenyúlik, könnyedén felemelkedik a végtagokon, a fülek felállnak. Ez a fenyegető póz. Az alárendelt egyed alávetettségi pózt vesz fel. Összekuporodik, fejét válla közé húzza és mozdulatlan marad. Félelem esetén gyakori az ún. stamping a hátsó lábbal való dobolás. Ezt a magatartást általában azonnali menekülés követ. Az ijedt állat tevékenységét beszünteti és hátsó lábaira ülve felegyenesedik és éberen figyel. Veszély esetén megdermed. A támadás és védekezés leggyakoribb magatartásformái a harapás és a karmolás.

Játék

A nyúl is ¨C bár sokan nem hiszik ¨C igen játékos állat. Fajtársival s más fajhoz tartozó állatokkal is szívesen barátkozik. Mi több egyedül is képes játszani órákon át, "elszórakoztatni" saját magát. Szaladgál, helyből négy lábbal felugrik. A levegőben irányt változtat, vagy hátsó testét oldalra csavarja s így ér földet. Ezután hirtelen lelapul, majd felugrik és támad (ez a támadás azonban nem "igazi", egyáltalán nem fájdalmas). Ezzel a veszélyelhárítást tanulja meg. Ezenkívül még futkározik, ugrál, érdeklődően kémlel, s ami mozdítható azt mind bevonja a játékba. Kíváncsisága azonban nem hosszú távú. Ha valamiről már megtudta, hogy milyen a szaga, esetleg milyen az íze (ha fel bírja emelni, dobálja egy kicsit), nem érdekli tovább. Ugyanazzal a tárggyal pár percnél tovább nem foglalkozik s ezután egy jó darabig ügyet sem vet rá.

Nyuszinkkal mi is igen jól eljátszhatunk. Szeret velünk szaladgálni, kergetőzni, viaskodni, sétálni.

Kommunikáció

Igen sokféle hangot képesek kiadni, jelezve ezzel (nekünk is) hangulatukat.

 • Sipító hang: amikor a kölykök kigurulnak a fészekből hallatják ezt a hangot, ezzel próbálják anyjuk figyelmét felhívni.
 • Morgás a kölykök között: az éhség jele. A kölykök hatalmasakat ugranak, s közben ezt a hangot hallatják.
 • Zümmögő, morgó hang: Ezt párzáskor tapasztaljuk. Mind a bak, mind az anya a hangjával fejezi ki, hogy készek a párzásra. Ez a hang azonnal megszűnik, mihelyt a párt szétválasztottuk.
 • Visítás: ha egy nyuszi halálosan megijed, vagy erős fájdalmat érez.
 • Fogcsikorgatás: a nyuszinak erős fájdalma van, kedvetlenül ücsörög egy sarokban, szeme fénytelen.
 • Fogcsattogtatás: nyulunk elégedettségének a jele. Gyakran hallhatjuk ezt alvás vagy simogatás közben.
 • Halk zümmögésre csipogásra emlékeztető hang: nagyon jól érzi magát, élvezi a kényeztetést.
 • Morgás: elégedetlen. Ha pl. megfogjuk, és hirtelen nem kap levegőt, gyors egymásutánban is kiadja ezt a figyelmeztető hangot. Ha a morgáshoz fújtatás is járul, s még a fülét is hátracsapja, vigyázzunk, mert egy gyors, támadó ugrás következik, s kapunk egy lassan gyógyuló harapást vagy karmolást.

Néha előfordul, hogy nyuszink "rossz álom" esetén hirtelen riadva olyan hangot hallat, mint amilyet a pár napos fióka ad, ha anyja tudtára akarja adni éhségérzetét. Ha ekkor állatunkat simogatjuk és hallja a hangunkat, megnyugszik, és folytatja álmát.

Testbeszéd

A hangok mellett igen nagy helyet foglal el az állatok testbeszéde. Ezek általában együttesen nyilvánulnak meg.

 • Felborul és "elgurul": jól érzi magát.
 • Kapar: nyugtalan, szeretne kijönni a ketrecből, vagy ha egy olyan ketrecbe tettük, amelyben azelőtt egy másik nyuszi volt, megpróbálja "kiásni" és felülírni a szagjeleket. Ivarzó nőstények gyakrabban kaparnak, s az "izgága" természetű egyedek is gyakrabban csinálják.
 • Dobol a hátsó lábával: megijedt, riadót fúj, figyelmezteti társait a veszélyre. Ezt hangos nyögések kíséretében észlelhetjük akkor is, ha nőstényünk nem ivarzik, vagy éppen már vemhes s mi mégis baknyúl mellé helyezzük. Ha a bak (és mi) e jeleket nem értené meg, a nőstény kellemetlen emléket hagyhat a számára.
 • Finoman bökdös az orrával, fejét kezünk alá teszi: "Simogass meg!"
 • Erős lökés, esetleg morgással társítva: "Most hagyj békén!"
 • Nyalogatás: a szeretet jele, egyértelműen tudtunkra adja, hogy szeret bennünket.
 • Nyalogatás gyengéd harapdálással társulva: teljes odaadás és a megdönthetetlen szeretet jele. Igaz, ez legtöbbször ivarzás esetén figyelhető meg.
 • Lapít, fülét a hátára szorítja, szeme kitágul: fél.
 • Oldalára fekszik, hátsó lábát hosszan kinyújtja: nagyon jól érzi magát, egy kicsit szundikálni szeretne.
 • Kényelmesen elül, füleit hátára szorítja (kivéve ha lógófülű): ez is jellegzetes pihenő pozíció.
 • Két lábra áll, füleit mereven felfelé tartja (kivéve ha lógófülű) a hang irányába: figyel.
 • Négy lábon, testét előrenyújtja: kíváncsiskodik. Ennek fokozása érdekében füleit a hang irányába fordítja, fejét le-fel mozgatja. Ha a kíváncsiság tárgya rendkívül érdekes vagy zajos, átmehet a testbeszéd az előző figyelő pózba.
 • Hanyatt fekszik: mivel a nyúl zsákmányállat ez a megnyilvánulás a biztonságérzet kimutatása. Ilyen testhelyzetben mosdani, de akár aludni is szokott. Ha nyuszink ezt teszi, biztosak lehetünk benne, hogy a legnagyobb biztonságban érzi magát.

Nyulak tartása lakásban

A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezése

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

 • A nyuszi érezze magát biztonságban.
 • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
 • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkább a fal mellé.
 • El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e.

  Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait, és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.

  A leggyakoribb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki a dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá:

 • A szőnyeg, amit előszeretettel rágcsál veszélyes is lehet, ha esetleg a szálakat le is nyeli. Ezért mindig elegendő rostos táplálékot biztosítsunk neki (széna), ezzel elkerülhetjük a nem megfelelő anyagok megrágását.
 • Ha van más házi kedvencünk a lakásban, úgy helyezzük el a nyulat, hogy azoktól biztonságban legyen.
 • A szobanövényeinket is tegyük nyuszink számára elérhetetlen helyre! Nem tudhatjuk, hogy melyik tartalmaz számára mérgező anyagok (pl. virághagymák és általában a hagymásak, kaktuszok).
 • Ugyanez áll a különféle tisztítószerekre is.
 • Ne szoktassuk ki a konyhába se! Először is rengeteg a veszélyforrás (kések, tűz, mérgező anyagok). Másodszor lábunk alá kerülve, leforrázhatjuk mind magunkat, mind a nyulat is.

Azt tartsuk szem előtt, bármennyit is van szabadon a nyuszink, legyen neki saját ketrece. Ez az ő magánszférája lesz. Kell számára biztosítani egy védett, biztos pontot.

Hogyan rendezzük be a ketrecet?

- A ketrec alját töltsük meg ujjnyi vastagságú forgáccsal.

- A forgácsra helyezzünk egy marék szénát. Ha kedvencünk igényli, a forgács teljes felületét is beboríthatjuk vele. Így megakadályozzuk a forgács széthordását a lakásban. A vizeletet a forgács elnyeli, és a széna szárazon tartja állatunk talpát, így elkerülhető a talpfekély kialakulása is. Persze a ketrec tisztán tartására is ügyeljünk.

- Helyezzünk a rácsra önitatót.

- A fogak koptatására rágófát vagy szépiát tegyünk be neki. Kisállatunk örülni fog a magokból sajtolt rúdnak. Játéknak is kitűnő.

Ha ezek alapján elkészítettük a ketrecet, helyezzük bele a nyulat. Végezetül szintén fogkoptatás céljából tehetünk még be neki kirándulás alkalmával keresett faágat. Az ásványi anyagok pótlására, pedig sókockát.

Szobatisztaság

A nyúl eredendően szobatiszta állat. A kutatások bebizonyították, hogy az állat egy helyre ürít a ketrecében. (Ezt általában az etető edénye közelében teszi- erre a furcsa gusztusra azonban még nem találtunk választ.) Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Ennek oka, hogy ivarérés után a nyulak a bélsárral is jelölnek. Különösen az anyák. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható arra is, hogy a bogyók is egy helyre kerüljenek.

Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot, szénát és fapelletet.

Könnyen felismerhetjük, ha nyuszink pisilni szeretne. Farolni kezd, és amint érez egy biztos és fix pontot a háta vagy a feneke mögött már pisil is. Ezt az ürítést ne keverjük össze a játék hevében történő pisivel, ami kicsi korban fordul elő. Ezt inkább ahhoz hasonlítanám, mikor a kiskutya annyira örül a gazdi haza érkeztének, hogy bepisil. Ezt a nyuszi figyelmetlenségből csinálja, annyira ugrál és játszik. (Egy másik dolog megint, ha a bakunk ivarérett és esetleg fröcsköl is.)

Ha oda pisil a sarokba, akkor oda tegyük az almos tálcát, vagy wc-t, amit biztosítunk neki. Előtte a pisijét töröljük fel egy papírral, majd helyezzük bele a wc-be.

Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.

Fürdetés

A lakásban tartott és rendszeresen tisztán tartott nyulak nem igénylik a fürdetést. Ha azonban valamilyen oknál fogva az elszennyeződött almot nem sikerül időben az állat alól elszedni, akkor a szőrzet szennyeződhet.

Ilyenkor csak az adott területet mossuk le, ha kicsi a szennyezett felület egy vizes szivaccsal is megtehetjük. Ha a felület esetleg az állat egész hátsó felére (végtagok, ivarnyílás) kiterjed, akkor a legkönnyebb, ha kedvencünket ölbe vesszük és lassan folyó kéz meleg víz alá tartjuk a kérdéses testrészt, míg óvatosan "kisimogatjuk" szőréből a szennyeződést. Utána egy törölközővel törölgessük meg és míg megszárad hagyjuk szabadon, hogy ne kerüljön a még nedves szőréve a friss alomanyag, mert az csomósodást idézhet elő.

A megelőzés azonban a legfontosabb, az elszennyeződött alom nem csak szőrsárgulást, csomósodást okozhat, hanem betegségek forrása is és a talpfekély kialakulásának lehetősége is megnövekszik.

Vedlés

A vedlés nem olyan látványos, mint a macskáknál vagy a kutyáknál. És persze, mint sok minden más ez is egyedfüggő. A folyamatosan lakásban tartott nyulaknál, ahol nem érződik drasztikusan a külső hőmérsékletváltozás szinte észrevétlenül lezajlik.

Ha a szőr egyenletesen váltódik nem kell megijedni, azonban ha állatunk foltokban, szinte bőrig ledobja szőrét ajánlatos orvoshoz fordulni. Ez valószínűleg vitamin vagy ásványi anyag hiány. Egy apró injekcióval megússza a dolgot és hamarosan a szép új szőr elkezd nőni a hiányzó területen.

Mit egyen a nyuszi?

Néhány fontos dolog, amit feltétlenül jó, ha betartunk:

 • Kedvencünk előtt mindig legyen friss víz.
 • Mindig legyen előtte elegendő friss széna.
 • Egy 1-2 kg-os nyúl napi szükséglete szénához és zöldtakarmányokhoz mérten 3-4 evőkanál szárazeleség.

Széna: Nyuszink legfontosabb tápláléka (65-70 %). Emésztéshez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. Nagyon fontos, hogy a széna soha ne legyen nedves, penészes vagy dohos, mert betegséget okozhat. A poros takarmány tüsszögési ingert vált ki az állatból, és szintén betegség forrása lehet.

A szénát szénarácson is elhelyezhetjük, így a bunda nem szennyeződik és a takarmány is tiszta marad.

Szárazeledel: Hobbinyulakat ma leggyakrabban gabona alapú keverékkel etetik. Található benne kukoricapehely, tört zab és búza, kis mennyiségben szárított borsó és lágyszárúak. Ez a takarmányforma a táplálék 5 %-át tegye ki, de mint minden ember, így minden nyúl is mást-mást szeret. Ezért hagyjuk meg nekik a lehetőséget a válogatásra. Észre fogjuk venni, hogy míg egyik nyuszink a kukoricát, addig a másik a napraforgómagot részesíti előnyben.

A kisállat boltokban granulált tápokat is kaphatunk. Szárazeledelből keveset adjunk, mert nyuszink elhízását csak így előzhetjük meg. (Ez különösen az állandóan ketrecben tartott nyulakra érvényes.)

Zöldfélék: A zöldségfélék skálája nagyon széles. A nyulak szeretik mind a gyümölcsöt, mind a zöldséget. Ezeket magunk is megtermeszthetjük. A zöldségre szoktatást mindenképpen folyamatosan, kis adagokban végezzük, mert ellenkező esetben hasmenést okozhatnak. Részarányuk az étrend 15-20 %-t tegyék ki.

Az év folyamán különféle zöldfélét etethetünk. Gyökérzöldségeket (retek, sárgarépa) főleg a tél folyamán, amikor kevesebb zöld növény áll rendelkezésre. Etetés előtt mossuk és hámozzuk meg a gyökérzöldséget. Az el nem fogyasztott táplálékot 24 órán belül távolítsuk el, mert gyorsan romlik.

A zöldségek mellett adhatunk nyuszinknak: útilaput, mályvát, lóherét, pitypangot, pásztortáskát, tyúkhúrt, cickafarkat, körömvirágot.

Figyeljünk oda, hogy ezeket a növényeket ne permetezett területről, vagy forgalmas út mellől szedjük. Nézzük meg szennyezettségüket is. Manapság a legbiztosabb, ha saját portánkról szerezzük be ezeket a zöldeket.

Léteznek nyuszink számára mérgező növények is: mindenféle hagyma, hagymás növények (tulipán), orgona, csillagfürt, boglárka, parlagfű, gyűszűvirág, aranyeső, páfrányok, tiszafa, boglárka, bürök, vadrepce, maszlag, a búza gyomnövényei. Ezekre figyeljünk lakásban tartott, illetve az állandóan szabadon tartott nyulaknál is.

Ehető zöldségek amit adhatunk:

 • Sárgarépa
 • Zeller zöld és gyökér
 • Saláták (mindegyik megfelelő, azonban a jégsaláta okozhat hasmenést - de ez nyúlfüggő)
 • Retek levele
 • Sütőtök
 • Paprikafélék
 • Petrezselyem zöld és gyökér
 • Spenót
 • Spárga
 • Borsóhüvely (de a borsószem nem)
 • Paradicsom (csak kis mennyiségben)
 • Uborka (kis mennyiségben, szintén hasmenést okozhat)
 • Brokkoli (kis mennyiségben)
 • Fehérrépa (kis mennyiségben)
 • Kínai kel (kis mennyiségben)

Minden új étel etetését kevés adaggal kezdjük, mert minden nyuszi más, ha kicsit adunk, akkor láthatjuk, hogyan reagál a nyuszi az új ételre.

Ehető gyümölcsök amit adhatunk:

Napjainkban számos édesített dropsot vehetünk a nyuszinknak. Ezek mind cukrot tartalmaznak, ami a nyúl számára nem egészséges. Ettől függetlenül meg fogja enni, mert szereti az édeset.

A természetes gyümölcscukor is édes, ezért a különböző gyümölcsök adhatóak nekik. A gyümölcsben lévő cukor nem mesterséges, ezért nem egészségtelen.

 • Alma (a magja kivételével)
 • Körte (a magja kivételével)
 • Málna és levele
 • Áfonya és levele
 • Eper és levele
 • Szeder és levele
 • Sárgadinnye
 • Őszibarack
 • Ananász
 • Szőlő (a magja kivételével)
 • Mangó

Minden új íz bevezetését azonban apró falatkákkal kezdjük. Minden nyuszi más és más. Így megállapíthatjuk, ha valamelyiket nem szereti, vagy netán hasfájása van tőle.

Ehető gyógy- és fűszernövények amit adhatunk:

A nyulaknak sokkal több az ízlelőbimbójuk, mint nekünk. Ezért gyógy- vagy fűszernövényekkel is szerezhetünk nekik örömet a cukros dropsok helyett.

Mindig ügyeljünk, milyen területről szedünk a nyuszinak táplálékot. Ne legyen gyomirtós, vagy ürülékkel szennyezett. Otthon azért kicsit le is moshatjuk a szerzett növényt. Persze tocsogós vizesen nem szabad a nyúlnak adni, de elég, ha leitatjuk róla a vizet. Nem kell kiszárítani.

 • Bazsalikom
 • Oregánó
 • Kapor
 • Petrezselyem
 • Zsálya
 • Kömény
 • Levendula
 • Gyermekláncfű
 • Kakukkfű
 • Kamilla
 • Lóhere
 • Tyúkhúr
 • Turbolya
 • Lestyán
 • Mustárfű
 • Citromfű
 • Csalán

Egyéb táplálék kiegészítők

Adhatunk száraz kenyeret, jót tesz a növő fogaknak. Azonban hetente legfeljebb 1-2-szer szerepeljen az étrendben, mert elhízást okoz. Manapság különféle jutalomfalatkával örvendeztethetjük meg kedvencünket (mézes rúd, sárgarépás falatka, sőt megjelentek a joghurtos és csokoládés falatkák is). Ezekkel különösen csínján bánjunk, ugyanis rettenetesen hizlalnak. Sok gazdi nem tud ellenállni kedvence könyörgő szemeinek és túleteti nyusziját. Tény és való, a nyulak imádják ezeket az édes golyócskákat, de egy elhízott nyúl életkedve romlik, és élethossza is rövidebb.

Víz és egyéb "kiegészítők"

A vizet önitatóban célszerű nyulunk ketrecébe helyezni. Általában maguktól (1-1,5 nap) rájönnek a működésére. Azonban első használatkor figyeljük az új jövevényt, nehogy szomjazzon.

A másik módszer víz elhelyezésére egy kerámia tál, melyet nem tud felborítani. Bár a legjobb, ha a tálkába tesszük a takarmányt, és önitatót alkalmazunk. Ugyanis a tálban tartott víz, kiborulva eláztathatja a takarmányt, az almot, de magát a nyulat is.

Só kockát is helyezzünk el a ketrecben, mely a nyúl ásványi anyag igényét elégíti ki, de mint rágcsálnivaló is kiváló. Bármelyik kisállat kereskedésben megtalálható.

Szintén fogkoptatás céljából beszerezhetünk szépiát is (madár kalitkában alkalmazott mészrúd) vagy különféle (nyulak számára nem mérgező) fa ágát. Erre a célra megfelelő: a hárs, gesztenye és a fűz ága. Ez még játéknak is kitűnő.

Miért kényes a nyúl gyomra?

Sok állat, ha rosszat nyel kiköhögi, kihányja. A nyúl erre nem képes. Ha egyszer lenyelt egy takarmányt, az már csak a belek felé távozhat a szervezetéből.

További sajátossága a nyúl emésztőrendszerének a kicsi gyomor, a nagy és renyhe mozgású vakbél. A takarmány emészthetetlen részei csak 5-6 nap alatt ürülnek ki. Nem a nyúl gyomra kényes tehát, hanem egész emésztőrendszere működésmechanizmusa más, bizonyos fokig hátrányosabb a többi háziállaténál. Ezért csak kifogástalan minőségű takarmányt etessünk, mely sok rostot tartalmaz.

Nyulak szállítása

Erre a célra tökéletesen megfelel egy macskaszállító láda. Ezt béleljük ki alommal. Biztosítsuk nyuszinknak az élelmet, s a lédús táplálékot (alma, sárgarépa). Ha hosszú útra készülünk, vigyük magunkkal az önitatót is. Ha ezeket betartjuk, kedvencünk nyugodtan és kiegyensúlyozottan fog utazni.

Soha ne emeljük fel az állatot fülénél fogva!!! Ez óriási fájdalommal és sérülésekkel járhat mind az állat, mind a gazdi számára.

Helyes felemelés: Bal kezünket tegyük a nyúl nyakszirtjére, jobb kézzel pedig, fogjuk meg a hátsó felét, hogy visszatartsuk (balkezesek fordítva). Jobb kezünket óvatosan csúsztassuk a teste alá, bal kézzel pedig, a mellső lábakat összefogva emeljük az állatot. Fontos, hogy emelés közben mindkét kezünkkel biztos fogást találjunk. Felemelés után karoljuk át, hogy biztonságot érezzen.

A legfontosabb, hogy fájdalmat ne okozzunk neki. Ne rázzuk meg a felemelt nyuszit, ha épp szabadulni akar, ne emeljük a két lábánál fogva sem!

Forrás

dr. Jekkel Garbiella nyúletológus oldala: http://www.torpenyuloldal.freeweb.hu